TOP Kitchen to gra planszowa o
zarządzaniu kuchnią i menu w restauracjach przeznaczona dla 2-4 osób. Gracze
rywalizują pomiędzy sobą kupując składniki w markecie, dobierając przyprawy i
gotując potrawy. Podczas rozgrywki ulepszają wyposażenie swojej kuchni i
zagrywają karty akcji różnego typu. W ten sposób zdobywają wpływy od
zadowolonych klientów oraz punkty prestiżu.
W grze występuje 6 typów
składników reprezentowanych przez kolorowe kości, którymi rzucamy na niewielkiej
patelni. Z odpowiednio dobranych kart menu można ugotować np. comber jagnięcy
na płatkach chrzanowych z batatami, homara w chardonnay z roszpunką i zieloną
fasolą czy żabnicę w porto na langustynkach z makaronem pappardelle. W kuchni
pomagają nam sprzęty, takie jak piec indukcyjny czy komora chłodnicza oraz dodatkowe
bonusy – np. zdolny praktykant czy niezawodny sous chef. Potrawy możemy również
sparować z odpowiednimi przyprawami dla lepszego efektu. Poprzez wydawanie
smakowitych dań nasza restauracja zaczyna się rozwijać, przynosić dochody i
zdobywać prestiż.
Autorem gry jest Mariusz Milewski
z Łodzi. Prototyp prezentowany i testowany był m.in. na konwencie Arkhammer w
Kaliszu, podczas Łódzkich Portów Gier czy na zabrzańskim Pionku. TOP Kitchen
pojawiła się również na wielu mniejszych wydarzeniach. Gra uzyskuje bardzo
pozytywne opinie i choć jest prototypem, to już ma grono fanów czekających na
jej wydanie.